Een zwever

18 maart 2009 | Door |

Een grote, potentiële klant bezocht mijn website en verzuchtte vervolgens tegen een partner van me: “Zeg eens, die Christiaan, is die niet wat te zweverig voor deze klus?”

Toen ik dat hoorde, borrelde er van alles bij me op aan gedachten en gevoelens. Zou de boeiende klus nu aan mijn neus voorbij gaan (angst)? Deze man kende me toch (verbazing)? En wat bedoelde hij eigenlijk precies met die opmerking (irritatie)? Wat bleef hangen was strijdlust. Want ik ben potdorie een Zwever, en ‘proud of it’!

Aan zweven gaat het nodige vooraf. Het is hard werken om in een positie te komen die met recht als ‘zweven’ kan worden aangeduid.Ik weet niet hoe het u vergaat, maar meestal als ìk omhoog spring, sta ik binnen de kortste keren weer met beide benen op de grond. Je hebt op zijn minst een Luchtstroom, Vleugels en een Flinke Aanloop nodig. Of in nuchter Nederlands: inzicht, een concreet plan en doorzettingsvermogen of moed.

Inzicht is een begrip hebben van de werkelijkheid waarin je je bevindt. Dat er krachten werken zoals de zwaartekracht, of politieke krachten. Als je op het juiste moment op de juiste plek springt, werken de krachten in je voordeel.

Een concreet plan geeft de uitvoering richting. Hoe zien de vleugels eruit en waarvan zijn ze gemaakt? Kun je het in je eentje af of is hulp geboden? Waar en wanneer spring je?

Doorzettingsvermogen voedt de lange adem. Als het allemaal net wat anders loopt dan verwacht, hoef je niet meteen te twijfelen aan de zwaartekracht of de kwaliteit van je vleugels. Het is twaalf keer vallen, en steeds weer opstaan.

Ik weet het wel: ‘zweven’ heeft in onze taal een bijsmaak. Vaak is dat de zilte smaak van angstzweet – Waar gaat dit heen? Kan ik het bevatten en controleren? En wat zullen anderen van mij denken?

Voor mij smaakt zweven naar meer: het is handen en voeten geven aan behoeften en plannen met creatief inzicht. Zweven voedt mijn bevlogenheid en mijn vertrouwen in het menselijk vermogen tot grote hoogten te stijgen.

Zweef on!

Gecategoriseerd in :

Commententaren zijn gesloten.