Wortels van geweld, zaden van vrede

11 maart 2009 | Door |

Mensen worden geïnspireerd door de wonderlijkste zaken. Het geluid van een flesje pils dat op een warme zomerdag geopend wordt bijvoorbeeld. Een kind dat zijn eerste meters wegzwabbert op de fiets zonder je hulp. De eerste zonnestralen, volle maan. Zaken als deze geven mensen de vreugde en de energie om in actie te komen, om te delen, om te creëren.

Ik raak nogal gemakkelijk geïnspireerd door wijsheden uit boeddhistische tradities. Met die inspiratie en de wens om bij te dragen, schreef ik een artikel over de praktische wenken die boeddhistische tradities bieden bij het omgaan met alledaagse conflicten: ‘Uprooting sprouts of violence, cultivating seeds of peace: Buddhism and the transformation of personal conflict’. Tot mijn vreugde werd ik vorig jaar gevraagd om een bijdrage te leveren aan een Engelstalige bundel over boeddhisme en vrede. Vorige week werd de bundel met daarin het bovengenoemde artikel gepubliceerd: Chanju Mun en Ronald S. Green eds., Buddhist Roles in Peacemaking. How Buddhism Can Contribute to Sustainable Peace (Blue Pine, Honolulu, 2009). Een korte beschrijving van de bundel vind je hier.

De praktische wenken waarover ik schrijf, hebben vrij weinig met religie te maken, maar vooral met gezond verstand. Ik hoop dan ook dat het artikel mensen bereikt die op zich niet geïnteresseerd zijn boeddhisme.

Gecategoriseerd in :,

Commententaren zijn gesloten.