Waarom werkt ‘ik heb het druk’?

9 september 2019 | Door | Plaats reactie

De boeken die ik de afgelopen tijd las, onderstrepen het belang van de band tussen mensen onderling en hun omgeving. Robert Sapolsky’s Behave bijvoorbeeld, of Johann Hari’s Lost Connections, Bessel van der Kolks The Body keeps the score. Ik ben nog niet begonnen aan het werk van Gabor Maté, maar vermoed dat ook daarin naar voren komt hoe cruciaal het is voor ons welzijn als mens om te ervaren dat we deel uitmaken van een gemeenschap.

Toen leukemie twee jaar lang als een rode draad door het leven van onze jongste zoon en ons gezin liep, ervoer ik de helende en ondersteunende kracht van mensen om mij heen. Sindsdien is het nóg duidelijker voor mij hoe graag ik er voor anderen wil zijn. Niet alleen met empathie of een oefening in de trainingen die ik geef, maar thuis, op de plek waar ik woon, waar mijn kinderen en vrouw zijn. Waar de buurman rouwt om het overlijden van zijn vrouw, de buurvrouw door de heg heen roept dat haar dak lekt. Waar de voetbalclub iemand nodig heeft om koffie te tappen op zaterdagochtend.

Terwijl ik me door al die keuzes heen worstel, stuit ik op gewoontes die we met elkaar in stand lijken te houden. Gewoontes die het niet makkelijker maken om simpelweg te kiezen voor tijd voor elkaar. Misschien ken je deze: Je wilt een afspraak plannen met iemand. Ziet in je agenda allerlei afspraken en plannen staan en ervaart geen ruimte om daar nog iets tussendoor te plannen. Het is me nu een aantal keren overkomen dat ik bij het plannen van een afspraak met anderen mijn beschikbaarheid toelicht: Dat ik bijvoorbeeld woensdagochtend zoveel mogelijk vrijhoud om te spelen met de kinderen op basisschool Hoogholtje in Wehe den Hoorn. Dat ik op donderdagmiddag thuis ben om mijn zoons uit school te zien komen. Dat ik in het weekend geen trainingen wil plannen om bij het voetbal te zijn, vrienden te ontmoeten in de gymzaal, mijn ouders te bezoeken, of zelfs: helemaal niks te doen. En dat mijn voorkeur uitgaat naar een afspraak op, zeg, volgende week maandag of de dinsdag erop. Tot dusver niets aan de hand. Maar vroeg of laat ontvalt de ander dat ‘ik heel druk ben’.

Onderzoek van deze week: Hoor jij de boodschap ‘ik kies op dit moment voor iets anders dan een afspraak met jou’ soms ook als ‘Ik heb het te druk?” En zo ja: ontmoet je meer begrip en gemak bij de boodschap ‘mijn agenda zit gewoon bomvol’ dan bij andere boodschappen? En dan, zo ja, de prijsvraag: Waarom is dat?!

Prijs: een kop koffie of thee in Warfhuizen. Bij de vijgenboom. Op een maandagochtend. Als het heel druk is in mijn agenda.

Gecategoriseerd in :

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.