Echte boeren vanilleyoghurt als beloning

8 oktober 2009 | Door |

Ik staarde wat verbaasd naar het pak zuivel op de keukentafel.

“In een natuurlijke leefomgeving genieten onze koeien van het gezonde voer en de goede verzorging. Als beloning produceren ze dagelijks verse melk rijk aan eiwitten, mineralen en de meervoudig onverzadigde Omega-3- en 6- vetzuren. Dit is dè basis van onze (h)eerlijke boerderijzuivelproducten.”

Het is maar (dat betoog ik wel vaker) hoe je het bekijkt. Tot nu toe meende ik dat koeien melk produceren voor hun kalveren. En dat, door te fokken en de kalveren bij hun moeders weg te halen en op dit proces te subsidiëren, plassen melk overblijven voor menselijke consumptie. En dat vlees- en zuivelindustrie onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn.

Ik koop graag iets waarbij ik me goed voel. Zet er ‘boeren-‘ op, of ‘regionaal product’, of ‘biologisch’ en ik ben al enthousiast. Een beetje rooskleuriger dan de werkelijkheid mag een product best worden aangeprezen, wat mij betreft; ik blijf zelf verantwoordelijk voor de aanschaf. Maar koeien die melk produceren als beloning voor het genot dat boeren hen schenken, dat gaat verder dan ‘rooskleurig’. Het zijn sprookjes die de werkelijkheid geweld aandoen.

Gecategoriseerd in :

Commententaren zijn gesloten.