Inspiratie

Geweldloze Communicatie

De meest waardevolle momenten in mijn leven zijn bepaald door de kwaliteit van verbinding met mijzelf en anderen. Nonviolent Communication (NVC) of Geweldloze Communicatie helpt mij deze verbinding te versterken. Het is een krachtige intentie en een ogenschijnlijk eenvoudig proces om steeds weer terug te komen bij helderheid, empathie en een wereld die werkt voor iedereen. Geweldloze Communicatie is voor mij óók iets met taal: Een taal die wordt gevoed door mededogen, door de wens om te geven en te ontvangen vanuit waarheid, liefde en kracht.

De grondlegger van NVC is de Amerikaan Marshall Rosenberg (1934-2015). Hij reisde jarenlang de wereld rond om zijn ideeën over communicatie door te geven én in praktijk te brengen in gebieden waar grootschalige conflicten en oorlogen aan de orde van de dag zijn. In 2006 ging ik op reis om Rosenberg te ontmoeten. Ik maakte toen ook kennis met John Kinyon, een van de trainers die verbonden is aan het Center for Nonviolent Communication (CNVC). Samen met Ike Lasater ontwikkelde hij Mediate Your Life, een programma rond mediationvaardigheden voor het dagelijks leven. Bij al mijn activiteiten maak ik gebruik van inzichten en vaardigheden die dit programma me geboden heeft.

Aikido

Ik stapte voor het eerst de mat op in 1992. Door de jaren heen is mijn beoefening veranderd qua intensiteit en vorm. Tijdens de trainingen die ik rond geweldloze communicatie geef, speel ik graag met Aikido-oefeningen en -inzichten. Ze geven een nonverbale, ervaringsgerichte draai aan onderwerpen die met geen pen te beschrijven is. Aikido komt voort uit de Japanse krijgskunsten.  Het is een weg, een beoefening van bewustwording. Aikido nodigt uit tot verbinding, juist als het spannend wordt: Verbinding in onszelf, met de ander én met de situatie. Wie aikido beoefent, ondervindt aan den lijve de mogelijkheden en kracht van een ontspannen, open, soepele en stabiele houding. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan – niet voor niets is aikido een weg, een voortdurende oefening die gepaard gaat met rode konen, zweet en af en toe een blauwe plek.

Ieder gesprek als kans