Bisho

Deze blog wordt bijgehouden door Christiaan Zandt. Christiaan heeft in 2006 Bisho opgericht om mensen en organisaties te ondersteunen. Die ondersteuning neemt vaak de vorm aan van training, advies of begeleiding. Geweldloze Communicatie en Aikido vormen hierbij bronnen van inspiratie.

Christiaan vertelt: “Ik heb wel eens het idee dat succesvolle ondersteuning vooral te maken heeft met goed luisteren en creativiteit. Beide zijn van belang om omstandigheden te creëren waarin groei mogelijk is, of voortgang, of verbinding. Maar het is soms zo ontzettend moeilijk om goed te luisteren. Om open te staan voor een andere werkelijkheid dan de mijne. En om te durven vertrouwen op de zachte kracht van eerlijkheid en wijsheid… Welke omstandigheden dragen ertoe bij dat ik mezelf toesta te ontspannen, kwetsbaar krachtig te zijn, te verzachten? Over die ‘verzachtende omstandigheden’ gaan de bijdragen op deze blog. En soms over net wat meer.

2 reacties

 • Erik Rem says:

  Hoi Christiaan,

  afgelopen vrijdag je aikidoles in Wageningen mee gemaakt.
  Een inspirerende les. Toevallig was gisteravond mijn leraar Sabine er niet en heeft Ed haar waargenomen. Omdat Ed niet bij jouw les aanwezig was hebben ik en Addy en Nick getracht wat van jouw les terug te halen.
  Het gevolg was dat we de hele les ermee bezig zijn geweest. Waarom vertel ik je dit via deze weg.
  Het mooie van aikido was op dat moment, ook al ben ik geen leraar maar toen even wel, er goed geluisterd werd maar ook nagedacht over hoe je met het aikido bezig bent. Het verschil tussen de gevorderden en de beginners kwam duidelijk naar voren. De beginners zijn echt bezig met het zich eigen maken van de technieken de gevorderden gaan meer op de automatisch piloot.
  Ik ben zelf nu op een punt aanbeland dat ik zoek naar verdieping in waar ik mee bezig ben. ( dit is mijn 9e jaar dat ik met aikido beizg ben). Jouw les kwam op een goed moment ik heb er van genoten en wat ik zo gehoord heb ben ik niet de enige maar dat zul je na je les ook wel gemerkt hebben.
  Hierboven heb je het over goed luisteren, ik ervaar dat goed luisteren niet voor iedreen is weggelegd althans de wil om goed te luisteren.
  Zelf probeer ik altijd een luisterend oor te hebben en open te staan voor de ander. Wat ik wel merk dat ik me steeds meer realiseer dat ik niet mag verwachten dat dat wederzijds is.
  In deze tijd van indivudalisme, althans in onze maatschappij, probeer ik te schipperen tussen empathie en mezelf niet mee te laten slepen met de “waan “van alle dag.

  Goed dat wilde ik alleen even kwijt.

  hoop je nog eens te ontmoeten
  en bedankt.

  Groet Erik Rem

 • Erik Rem says:

  Hoi Christaan,

  weer genoten van je les afgelopen maandag. De volgende dag gelijk je oefening met de gespannen vuist en het duwen ertegen de volgende dag in praktijk gebracht.
  Wonderlijk dat je je verzet tegen de duw kracht en minder tegen de zoekende kracht. Net of je het dan bij je toelaat en dat je dan meezoekt. misschien meer een spirituele verbinding door deze manier van zoeken.

  Groetjes Erik ( Sankaku aikido Arnhem)

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.