Tweedaagse verdiepingstraining: Intense emoties

25 en 26 september 2023, Soest

Woede, schaamte, schuld, depressie… Marshall Rosenberg noemde ze ‘vier vrienden’. Vrienden, omdat ze ons erop wijzen dat we met onze aandacht zijn bij denken dat ons verwijdert van het Leven in ons. Maar wat kan het lastig zijn om deze en andere vrienden te herkennen, terwijl we overvallen worden door de intensiteit van gevoelens!

Geweldloze Communicatie, met al zijn bruikbare handvatten rond taal, gaat ook over aanwezig kunnen zijn bij wat er NU gebeurt. Voelen kan om allerlei redenen moeilijk zijn. Voor sommigen van ons is niet voelen een manier van overleven geworden. Voor anderen maken overtuigingen die we hebben aangeleerd het lastig om een gevoel te erkennen: als ik boos word, verlies ik de steun van mensen die me dierbaar zijn, bijvoorbeeld. Of: verdriet hoor je niet te laten zien.

Onderwerpen tijdens de training

In deze training reiken we oefeningen aan om op een veilige manier te ontdekken wanneer emoties voor ons intens worden, hoe we terug kunnen komen bij verbinding in onszelf en van daaruit ook weer verbinding kunnen maken met de wereld om ons heen. We werken met reflectie, uitwisseling in kleine groepjes en gebruiken de dansvloeren die zijn ontwikkeld door Gina Lawrie en Bridget Belgrave. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Gevoelens als signalen
  • Quasi-gevoelens en oordelen als ingang naar gevoelens
  • Dansvloeren
  • Coregulatie bij intense emoties
  • Screaming in giraffe – verbindend uiten
  • Gevoelens verwoorden (of niet)

Ervaring van deelnemer

“Het ontroert me nog steeds dat ik 2 dagen in zulke goede, warme handen was bij Dionne en Christiaan want mijn ‘intense emoties’ zagen er helemaal anders uit dan ik had verwacht. Dankbaar voor deze hartverwarmende ervaring waar leren, groeien, inspiratie en zorg hand in hand gingen.”

Meer informatie over de training vind je hier.