Tweedaagse verdiepingstraining: Grenzen en begrenzen

15 en 16 juni 2023, Bunnik

Reactie van een deelnemer: “Zo enthousiast over twee dagen ‘Grenzen en Begrenzen’! Met elkaar oefenen, spelen, leren en inspiratie opdoen onder de deskundige en vooral warme (bege-)leiding van Dionne en Christiaan. De ervaring hoe het voelt ‘nee’ te zeggen en het inzicht dat grenzen duidelijkheid geven, dat begrenzen mij meer zichtbaar maakt … Voor mij zijn dit handvatten waarmee ik aan de slag kan!”

Geweldloze Communicatie richt zich op een wereld die werkt voor iedereen, op samen leven en werken op een manier dat ieders behoefte wordt gezien en meetelt. En we leven in een wereld waar voldoende is om ieders behoefte te vervullen. Makkelijk gezegd, toch? En toch ontstaat er iedere dag wel ergens spanning. Wat jij doet, botst met wat iemand anders wil. Wat een ander zegt, gaat over jouw grens. En misschien wel de meest hardnekkige van allemaal: ik verlies soms mijn eigen grenzen uit het oog. Dan werkt de wereld voor iedereen, behalve voor mij.

En daar staan we dan met onze intenties van ‘verbinding’, terwijl ons lijf en onze oordelen schreeuwen tegen een ander: “LAAT ME MET RUST!” of: “ZIE MIJ!” of misschien “HOUD VAN MIJ!”

Onderwerpen tijdens de training

In deze training reiken we oefeningen aan om grenzen op te merken, te ervaren en aan te geven. We verkennen waarom het soms zo moeilijk is om op tijd mijn eigen grenzen te herkennen en aan te geven. En oefenen volop met situaties waarin we in verbinding willen blijven met onszelf en een ander, als grenzen in het geding zijn. We werken met sleutelverschillen uit Geweldloze Communicatie en eigen situaties van deelnemers. De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod:

  • Strekken of verrekken: grenzen herkennen bij mezelf
  • Verzoeken en mededelen: Verantwoordelijkheid nemen en verantwoordelijkheid laten
  • Macht! Of: overgave, rebellie en verbinding bij machtsongelijkheid
  • Rechte rug en zachte buik: stevig zijn vanuit verbinding
  • De nobele kunst van No-do: ‘Nee zeggen’

 

Meer praktische informatie over de training vind je hier.