Tweedaagse verdiepingstraining: “Als verbinding een worsteling is…”
Met al je enthousiasme over geweldloze communicatie, en na al die trainingsdagen hoor je ‘het’ zo langzamerhand toch te kunnen? Toch?
Dagen training gevolgd, enthousiast en geraakt zijn over wat geweldloze communicatie je biedt …. En dan in de privé sfeer of op je werk merken dat het ondanks al je vaardigheden en inspiratie niet lukt om te verbinden zoals je eigenlijk zou willen! Met een goede vriend of je partner val je terug in oude patronen, stopt het luisteren sneller en floept er zomaar ‘Ja, maar jij…’ uit in plaats van een verzoek. Met de kinderen krijgt opvoeding voorrang boven verbinding, en op het werk gaat het toch in de eerste plaats om een professionele houding. Het risico is, dat je je terugtrekt in oordelen over jezelf en de ander, afstand ervaart, minder vertrouwen hebt in je eigen kunnen en zo het plezier kwijtraakt van leren en experimenteren.
Van ‘hoe hoort het?’ naar ‘wat verbindt?’
“Het is in een relatie geven en nemen, en niemand is perfect.”
“Je moet als ouder toch ook de verantwoordelijkheid nemen voor de opvoeding van je kinderen.”
“Je neemt op het werk toch niet zo snel de tijd om na te gaan wat er werkelijk leeft onder de oppervlakte.”
De kern is niet of deze uitspraken wáár zijn, maar of ze je werkelijk brengen waar je naar op zoek bent: meer verbinding. We hebben soms niet door hoe subtiel onze verwachtingen en beelden inwerken op verbinding met de mensen met wie we dag in dag uit samenleven en samenwerken. En tegelijkertijd mérken we de effecten wel: we slikken onze woorden in omdat dat zo hoort, of spugen ze vol vuur uit omdat dat terecht is. Met als gevolg meer gedoe, meer eenzaamheid, meer frustratie als we merken dat het op andere plekken wél lukt om verbinding te maken. Zolang we onszelf vertellen ‘hoe het hoort’, wat ‘geweldloos’ is en wat niet en wie zijn schuld het is dat er geen verbinding ontstaat, is de kans groot dat de machteloosheid, moedeloosheid en frustratie blijven groeien op ieder moment dat we niet de verbinding ervaren die we zoeken.
Onderwerpen tijdens de training
We bieden in deze twee dagen verschillende oefeningen en oefensituaties waarin je kunt experimenteren met het leven en vormgeven van geweldloze communicatie als je in de greep bent van aannames, oude patronen en gewoontes, privé of op het werk. Onderwerpen die we in ieder geval aanbieden, zijn:
- Hoe ontmantel ik mijn ideeën over ‘hoe het hoort’?
- Hoe waardeer ik wat ik al doe en waar verbinding al ontstaat?
- Hoe kom ik uit de verdediging in een oefen- en experimenteer-stand?
- Hoe neem ik de ruimte om stil te staan en stil te zijn?
- Hoe vat ik moed om iets op tafel te leggen?
- Hoe benut ik de kunst van verzoeken doen?
Verdere praktische informatie vind je hier.