Empathisch communiceren – driedaagse voor jeugdzorgprofessionals
Als jeugdprofessional word je voortdurend geconfronteerd met situaties waarin je observeert en analyseert, wikt en weegt welke interventies in aanmerking komen, communiceert tot je een ons weegt, samenwerkt, evalueert… Praktisch betekent het steeds te kunnen schakelen tussen empathie (luisteren naar een ander en aanwezig kunnen zijn bij wat hij of zij nodig heeft), verbindend uiten (zonder oordeel of verwijt kunnen benoemen wat je voorstelt, wat je kan bijdragen en wat je wilt afspreken) en zelf-empathie (verbinding houden met de eigen geraaktheid, de eigen oordelen en behoeften, zodat gedrag gekozen kan worden in plaats van in reactie ontstaat). Steeds weer keren deze vaardigheden in de training terug: Empathisch luisteren, regie laten en ook nemen, de professionele opvatting benutten en tegelijkertijd in gesprekken oordelen vertalen naar behoeften en verzoeken, ingrijpen wanneer een gesprek niet meer mogelijk is of grenzen worden overschreden
Binnen deze training Empathische Communicatie kijken we naar empathie als de rode draad in de verbinding tussen mensen. Empathie met de ander én met jezelf. Je leert op ervaringsgerichte wijze om op een nieuwe manier kijken naar contact tussen mensen. De training gaat in op de basismethodiek en de pijlers van Geweldloos Communiceren. In de training maak je kennis met deze pijlers en tussen de trainingsblokken door oefen je ermee in jouw praktijk. Daarnaast zoomen we specifiek in op opvoedsituaties en escalaties uit de beroepspraktijk en maken we kennis met ‘empathie als werkwoord’, de rede van de logische consequentie en non-verbale empathische communicatie.
De training is een samenwerking tussen Christiaan Zandt en Trisha Berends van Loenen. Samen maakten zij een programma specifiek voor (professionele) opvoeders en jeugdhulpwerkers, dat is gebaseerd op het gedachtengoed van Geweldloze of Verbindende communicatie, op literatuur over empathie en jarenlange ervaring in de jeugdzorg.
Je vindt deze info ook op empathischecommunicatie.nl
Wanneer?
De eerstvolgende trainingsmomenten zijn 5 – 12 – 19 december 2022. Iedere trainingsdag duurt van 10 tot 17 uur met 1 uur pauze.
Waar?
Fletcher Familiehotel Paterswolde, Groningerweg 19 (in Paterswolde dus).
Investering?
De investering bedraagt €995,- incl. lunch en materiaal.
Accreditatie?
Het SKJ accrediteerde de training eerder met 22,8 punten. Accreditatie is opnieuw aangevraagd.
Doe je mee?!
Aanmelden kan telefonisch via Trisha: 0612627398 of met een mailtje naar trisha@plotwending.nl (onder vermelding van informatie Empathische Communicatie).